adal2018 összefoglaló első elődöntő

Fej-fej melletti küzdelem A Dal 2018 első elődöntőjében

Fej-fej melletti küzdelem A Dal 2018 első elődöntőjében

Nem volt könnyű dolga az első elődöntő versenyzőinek, hiszen szinte mindenki 40 feletti pontszámmal jutott tovább, így magasra tették a lécet az előválogatók során. Ez azonban láthatóan ösztönzően hatott a zenészekre, hiszen kisebb-nagyobb változtatásokkal az előzőnél is magasabb színvonalon adták elő a dalaikat.

Az első elődöntő adását a Recirquel Újcirkusz Társulat látványos produkciója nyitotta meg.

 

A bámulatos előadás után a versenyzők közül elsőként a Ham ko ham formáció állt színpadra és alapozta meg az este hangulatát. A produkció látványvilágán nem változtattak a fiúk, azonban Mező Misi tanácsát megfogadva, belecsempésztek a szövegbe pár roma nyelvű mondatot, ami még hangulatosabbá tette a dalt. A zenekar előadásaezúttal is mindenkit meggyőzött, így a nézők és a zsűri pontja alapján a „Bármerre jársz” 36 pontot gyűjtött össze.

 

A vidám dallal indult este hangulatát tovább fokozta a színpadra lépő Heincz Gábor „BIGA”, akinek a „Good Vibez” című dala ezúttal is mosolyt csalt mindenki arcára. BIGA előadása első alkalommal is lenyűgözte a közönséget és a zsűri tagjait egyaránt, így nem sokat változtatott rajta a válogatóhoz képest. Az eredmény ezúttal sem maradt el, a színes lufik tengerében 42 pontot szerzett BIGA.

A színpadon a közönségszavazatokkal továbbjutott SativuS formáció következett. A vidám hangulatú vetítés előtt a fiatalok ismét egy remek hangulatú produkciót adtak elő a hip-hop világából. A formáció odafigyelt a korábban kapott építő jellegű kritikákra, így a zsűri tanácsait megfogadva ezúttal még többet szólaltattak meg a népies hangszerekből. A „Lusta lány” ezúttal 33 pontot hozott a formációnak.

 

Az este egyetlen női előadójaként köszönthettük Knoll Gabit, aki ismét fantasztikus produkciót nyújtott. Gabi a csillagos eget idéző látványvilágon nem változtatott, és különleges hangszerként ismét megjelent a színpadon a hang drum is. Azonban Gabinál sem maradt el az újítás, hiszen míg a válogatón egyedül lépett színpadra, ezúttal táncosokkal egészítette ki a produkciót. A „Nobody To Die For” 37 pontot ért el az elődöntőben.

 

Maszkura és a Tücsökraj a múlt hét óta lényegében nem változtatott a produkció látványvilágán. A szerelmes dal alatt a háttérben futó szempár előtt Maszkura a maga egyedi stílusával, ám ezúttal rózsaszínű nadrágban táncolta körbe a színpadot. A zsűri ezúttal is elismerően nyilatkozott az előadásról és a formáció egyedi stílusáról, így a „Nagybetűs szavak” című dallal 37 pontot zsebelt be a tücsökraj.

 

Hatodik fellépőként Süle Zsolt érzelmes dallamai vették át a főszerepet. A „Zöld a május” című produkció a válogatón egyöntetűen meggyőzte a zsűrit és a közönséget is, így nem látták szükségesnek, hogy változtassanak rajta. Zsolt ezúttal is zenésztársaival és a lenyűgöző előadást nyújtó táncossal varázsolt egy melankolikus tavaszi estét a színpadra. A produkció ismét osztatlan sikert aratott, így a dal 45 ponttal a ponttábla élére ugrott.

 

A válogatón kemény kritikát kapott a zsűritől Gulyás Roland dala, azonban a közönség bizalmat szavazott a fiatal előadónak, amit egy remek előadással hálált meg. A produkción alapvetően nem változtatottak, így ismét láthattuk az árnyékokkal játszó különleges látványvilágot. A zsűri tanácsát megfogadva Roland ezúttal több erőt tett a dalba, így a „HYPNOTIZED” összesítve 35 pontot szerzett.

 

A rövid szünet után Dánielfy Gergely megható, érzelmekben gazdag dala következett. Az előadás színpadképét ezúttal is csak a háttérben vetített, Gergelyt mutató felvétel és a három zenész jelentette. Az „Azt mondtad” című dalt hihetetlenül magas színvonalú produkció keretében hallhattuk, amivel Gergely és társai a zsűrit, valamint a közönséget egyaránt meggyőzték, akik a megható élményt 47 ponttal köszönték meg.

 

A könnyed, melankolikus dalok után az est zárásaként a Leander Kills metál dala következett a színpadon. Az együttes az előválogatón elért osztatlan siker ellenére is talált változtatni valót a produkción, így ezúttal Leander zongorajátékát és egy könnyed hegedűdallamot csempésztek a dal elejére. Bár a változtatás nem győzte meg a zsűri minden tagját, azonban az eredmény így sem maradt el. Leanderék „Nem szól harang” című dala 41 pontot ért ezen az estén.

 

Az előadások után az összesített pontok alapján biztos továbbjutóként Dánielfy Gergely, Süle Zsolt és Heinz Gábor „BIGA” örülhetett ezen a szombaton. A vigaszági szavazás alatt extra produkcióként a Kimnowak és Kardos-Horváth János előadásában hallhattuk a „Gyémánt” című dalt.

 

Ezen az estén hirdették ki „A Dal 2018 Felfedezettje” díj győztesét is, amit ezúttal Dánielfy Gergely vehetett át Schell Judittól.

Az este végén megtudhattuk, hogy a közönség ezúttal melyik dalnak szavazott bizalmat. A vigaszági szavazás alapján végül a Leander Kills csatlakozhatott a döntőbe jutott előadók közé.

 

Google+